Testovi - Recenzije DVB-T prijemnik-T

RSS

Dreambox DM800 PVR/T

10.12.2009 3 komentara DVB-T, Dreambox DM800 PVR-T

Zemaljski prijemnik Dreambox DM800 HD PVR

 

Dreambox

Satelitski prijemnik Dreambox DM-800 HD PVR je velikoj većini čitatelja, a i korisnicama dovoljno poznat da bi pisali o njemu.

Ovom prilikom upoznat ćemo Vas, kako i sam naslov govori, sa zemaljskim HD prijemnikom Dreambox DM800 PVR T.

 

Satelitski i zemaljski prijemnici razlikuju se samo u jednoj stvari. Umjesto satelitskog tunera na istom mjestu nalazi se zemaljski tuner. Ako već imate satelitski Dreambox DM-800 PVR, u samo par poteza, otvaranjem gornjeg kućišta uređaja vrlo lako možete sami zamijeniti postojeći satelitski tuner i u isti slot (utor) umetnuti digitalni zemaljski tuner.

Dreambox

Za one kojima je zadnja strana na ovom uređaju nepoznanica, reći ćemo da se na zadnjoj strani uređaja nalaze: DVI digitalni audio i video izlaz HDTV rezolucije, 2xUSB priključka i eSATA priključak prvenstveno namijenjen spajanju vanjskog HardDisk-a. Ostatak priključaka je standardna postava: ulaz za običnu antenu, prolazni izlaz za drugi prijemnik ili TV. RS232 priključak za serijsku komunikaciju koji se najčešće koristi za oživljavanje smrznutog prijemnika, no može poslužiti i za priključak vanjskog čitača kartica (tzv. SmartMouse/Phoenix čitača) ili pak otklanjanje pogrešaka u samom operativnom sustavu. Mrežni 100MBit-ni ethernet priključak zbog kojeg je čitava serija DreamBoxa i postala tako popularna, jer DreamBox postaje dio interneta, ali isto tako zbog njega se nije mogla dobiti licenca za sveprisutni HDMI priključak koji je sada standard za povezivanje HDTV uređaja sa televizorom. Uz to tu je dobro nam poznati SCART, analogni modem, digitalni optički izlaz za zvuk te konektor za napajanje.

Dreambox

Ako ste sami otvarali gornji poklopac DM-800 bilo bi vrlo zgodno da sa desne strane u predviđeno ležište koje se nalazi tik iznad čitača kartica, priključite hard disk barem za probu. Zbog samih malih dimenzija ovog prijemnika jedino je moguće ugraditi 2,5" HDD.  

Na prednjoj strani iako je malih dimenzija, svega 2,5x1,5 centimetara, nalazi se maleni OLED ekran. Radi se o vrlo kvalitetnom ekranu gdje se za razliku od svih postojećih DreamBox ekrana, podaci, sa ovog oštrog ekrana, vrlo lako mogu pročitati. Utor za karticu skriva se iza vratašca sa lijeve strane, što će biti dovoljno da zaštiti Vašu (skupocjenu) originalnu karticu od prašine, male djece ili kućnih ljubimaca.

 

Kako DM800 nema prekidač za napajanje, uključivanjem strujnog kabela na ekranu trebao bi se pojaviti dobro nam poznati tekst: Dream Multimedia. Kod zemaljskog DM800 softver u samom prijemniku i nije potrebno mijenjati. Možete koristiti postojeći koji se već nalazi tvornički u samom prijemniku. Zašto ne staviti novi koji je puno napredniji i novijeg datuma?


Za ulazak u opciju ubacivanja novog image-a (firmwarea) dovoljno je držati pritisnutu tipku za napajanje na prednjoj stranici pa će se po učitavanju boot programa na OLED ekranu pojaviti IP adresa koja se ubaci u web preglednik te se iz njega, kao što je to slučaj sa svim novijim modelima DreamBoxa, ubacuje novi image.

Tvorničke postavke nikad nemaju dodijeljenu IP adresu lokalne mreže pa je tako potrebno ući u konfiguraciju boot-a. Za to je bilo dovoljno povezati DM800 serijskim kablom sa računalom, pokrenuti Hyperterminal i uz malo žongliranja pritisnuti tipku „S" na računalu kako bi se ušlo u mod boot konfiguracije. U prvom meniju nalaze se informacije o modelu, serijskom broju, MAC adresi i datumu proizvodnje. Od svih pod menija jedino su mrežne postavke u ovom trenutku bile zanimljive, tamo je trebalo uključiti opciju DHCP-a, snimiti postavke te ponovo pokrenuti prijemnik. Ovaj put IP adresa bila je iz raspona lokalne mreže pa je ubacivanje najsvježijeg image-a (nova verzija imagea izlazi svaki dan) moglo početi. Sve je prošlo bez ikakvih problema jer radi se o već uhodanoj proceduri sa starijih modela DreamBoxa.

 

Po završetku upisa novog imagea slijedi ponovno igranje sa napajanjem no pali se OLED ekran sa poznatom porukom i slijedi malo vremenski poduži boot, sa pokazivačem napretka te treptanjem plave led diode. Po završetku učitavanja image-a slijede već poznati upiti oko konfiguracije prijemnika no ovaj put sa malom razlikom. Ovog puta nakon onih osnovnih početnih podešavanja trebali bi dobiti odabir tunera te konfiguraciju LNB-a odnosno postavke satelitskog sustava: DISEqC-a sklopki ili motora. Međutim u našem slučaju nemamo satelitski tuner već zemaljski tuner i pretraživanje programa kreće po standardnim DVB-T kanalima. Pretraga kanala je tipična za Dreambox prijemnike. Ne prebrza, ali vrlo detaljna. Ubrzo smo imali pronađene HRT 1, 2 RTL, NOVU TV i HD promo.

 

Po završetku pretrage programa, radi se o identičnom sučelju kakav smo navikli koristiti kod DreamBoxeva, odabir kanala navigacijskim tipkama, uz mogućnosti pretraživanja po 4 kategorije: sve, sateliti, provideri i favoriti. Glavni izbornik sa ubacivanjem novog softvera (img-a) može doživjeti male korekcije. Kao i korekcije u izgledu (skinu) te razno raznim dodacima (pluginovima).

 

Ako ste kojim slučajem probali img (softver) Nabilo tima u njemu pod video podešavanje nailazite na velik broj mogućnosti prikaza rezolucija i uspcalinga kako klasičnih SD programa tako i HD programa. U svakom slučaju dobri SD (većih rezolucija) programi preko upscalinga izgledaju još bolje, a programi lošijih rezolucija izgledaju koji puta katastrofalno loše. Na svu sreću za sada u Hrvatskoj nema loših SD programa preko digitalne zemaljske. Što se tiče HDTV programa ukidanjem eksperimentalnog rada Croatelovih odašiljača broj programa je ostao na samo jednom programu HRT HD demo programu koji se emitira u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Dreambox

Što reći na kraju nego HDTV Dreambox nije razočarao ni u jednom segmentu. Možda i samo možda je problem u onom prvom uključivanju u struju i čekanju da bude spreman za rad. Osjetljivost tunera je na zadovoljavajućem nivou, brzina prebacivanja programa je vrlo brza. Kvaliteta slike i u SD i HD segmentu je odlična. Ono što smo Vam sugerirali na samom početku da ugradite hard disk nije bez razloga. Koliko puta ste željeli snimiti neku emisiju ili neki film dok gledate drugi program. Još zanimljivije je što u Hrvatskoj televizijski programi znaju na sva četiri naša nacionalna programa u isto vrijeme prikazivati recimo odličan film.

Za ovaj model Dreamboxa sa hard diskom to nije ni najmanji problem. On sa istog muxa ili ti frekvencije može istovremeno snimati sva četiri programa. Da se emitiraju još dva, mogao bi znači snimati svih šest TV programa istovremeno, a pratite jedan od njih. Također ne smijemo zaboraviti jednu vrlo zanimljivu mogućnost koju nam daje ethernet (ineternet konektor) na prijemniku u kombinaciji sa vlc programom i samim internetom. U slučaju da je Dreambox povezan mrežnim kabelom sa nekim PC računalom lokalno ili ste spojeni preko interneta i nalazite se daleko od svog prijemnika u stanu preko web panela možete ući u svoj Dreambox i možete na taj način uključiti (podesiti) snimanje ili još bolja je varijanta je direktno gledanje TV programa. U jednom od slijedećih brojeva opisat ćemo Vam kako možete gledati TV program iz Dreambox prijemnika na računalu, ali i na mobilnom aparatu.

Andrija Jovićević

 

 

Ocjene

 

Memorija za kanale

10/10

Brzina pretraživanja kanala

7/10

Brzina promjene kanala

9/10

Osjetljivost tunera

8/10

Kvaliteta slike

9/10

Kvaliteta zvuka

9/10

Mogućnosti

9/10

Kvaliteta izrade

8/10

Ukupna ocjena

8,6

 

31_20_DM800-T

31_21_DM800-T

 

Model:

Dreambox DM-800-T HD PVR

 

Ustupio:

Clark d.o.o.

Preradovićeva 8

10000 Zagreb

Tel. + 385 1 4855 020

 

Cijena: na upit

 

Autor: Sat Multimedia

Komentari

Rss feed komentara Dodaj komentar
guyuxincha 19.08.2010 @ 08:47

Dear sir or madam , Have a good day. As a professional SET TOP BOX manufacturer in Shenzhen China, specialized in dreambox receiver. such as Dm500-s and DM800-s HD. we would like to work together with you on dreambox receiver. We will offer you the goods with good quality and low price. as the first order, we accept small order as trial order and like to offer samples to test the quality. For the payment we accept paypal, TT and western union, amd one year warranty. Hope we have a pleasant cooperation. Kind regards Duncan Email: info@sately.com, duncanperfect@gmail.com MSN: duncanliushengmin@hotmail.com Skype:guyuxincha ICQ:582576942 Www.sately.com

Andrija 31.03.2010 @ 12:47

Postoji. Trebate traziti prijemnik koji ima ugradena dva tunera DVB-Ti DVB-S Na pojednim mjestima nazivaju te prijemnike Combo.

Nadir Omerspahić 28.01.2010 @ 01:28

Poštovani, moja plazma nema dvb-t uređaj. da li postoji uređaj tj. kombinacija preko kojega mogu primati satelitski program i pretvarač sa analognog na digitalni signal.

Dodaj komentar

Molimo držite se teme članka. Neumjesni komentari biti će izbrisani bez prethodne najave. Vašu e-mail adresu nećemo objavljivati niti koristiti u marketinške svrhe.