Televizija

RSS

Balkanika Music Television

09.02.2010 0 komentara Balkanika Music Television

Balkanika  Music Television - balkanski ritmovi s malih ekrana

Balkanika

„Balkanika Music Television je odličan primjer kako se glazbom mogu prevladati ograničenja pojedinih zemalja na Balkanu i mogu se postići dobri rezultati", riječi su to stvaralačkog izvršnog direktora Balkanika MusicTelevision-a Viktora Kasamova s kojim smo razgovarali o glazbenoj televiziji koja je prikovala uz ekrane sve ljubitelje melosa zemalja iz regije. „Svjesni smo da svaka zemlja ima svoja vlastita shvaćanja o dobroj i kvalitetnoj glazbi i zato nastojimo udovoljiti svim željama nudeći zajedničku programsku shemu koja je pažljivo selektirana i u kojoj svatko može pronaći sebe i svoju kulturu".

Kako ste se odlučili na osnivanje ovakve glazbene televizije?

Balkan je zaista jedinstveno mjesto. Na maloj površini našeg poluotoka postoji ovolika raznolikost običaja, religija i mentaliteta što svakako nema ni na kojem drugom mjestu na planetu. U svojim čestim putovanjima širom Balkana i u razgovorima s ljudima doznali smo da svi koji živimo i radimo u ovom dijelu Europe posjedujemo zajednički jezik na kojem možemo reći apsolutno sve. To je jezik emocije, jezik glazbe. Zato bih rekao da je ideja o stvaranju glazbene televizije na čijem bi programu bile predstavljene sve balkanske zemlje, svaku sa svojim posebnim preferencijama i stavom o glazbi, rođena odavno u svijesti svakog od nas. Nova tržišna struktura, razvoj tehnologije i globaliziranje svjetskih tržišta tek sada dopuštaju da se ta ideja realizira. Mi smo jednostavno uočili priliku i uložili napore ostvariti je.

Kada je započela priča Balkanika MTV?

Balkanika Music Television  u vlasništvu je bugarske tvrtke Fen TV koja osim Balkanike posjeduje još dva glazbena programa. Balkanika Music Television započela je emitirati svoj program 15. kolovoza 2005. godine.  Vlasnici televizije su stvaralački izvršni direktor Viktor Kasamov i financijski direktor Toni Tanov.

S koliko zaposlenika ste krenuli u stvaranje programa?

Balkanika Music Television je započela s ekipom koja je brojila oko 45 ljudi. S vremenom, televizija je pronašla suradnike u svim balkanskim zemljama i uspješno surađuje s brojnim poznatim imenima iz lokalne glazbene scene i društvenog života. U Hrvatskoj je to, na primjer, gospodin Alen Borbaš s kojim održavamo odlične odnose.

S kime iz regije surađujete?

Uspjeh televizije nesumnjivo dugujemo i dobroj suradnji s vodećim glazbenim kompanijama iz balkanskih zemalja kao što HIT Records, Dallas Records, Dancing Bear, AQUARIUS Records iz Hrvatske, CAT MUSIC i ROTON iz Rumunjske i sl.

Kako biste našim čitateljima predstavili bit Balkanika Music Television-a?

Balkanika Music Television je pozitivan glazbeni kanal. Naš moto "Most na Balkanu" zapravo ima za cilj pokazati da koliko god su balkanski narodi različiti, oni dijele zajedničku ljubav prema glazbi koja ih, makar nesvjesno, približava. Na taj način se stvara jedna velika balkanska obitelj. Rezultati koje imamo govore u prilog tome. U programu Balkanika Music Television - a uspijevamo predstaviti pozitivnu glazbu, pozitivne tekstove i spotove. Vjerujemo da glazba može ljudima učiniti život lakšim, osobito pod pritiskom svjetske novčane krize koja još više unosi stres u naš život. Želim svima koji u svojim sustavima imaju jednu od najboljih balkanskih glazbenih televizija Balkanika Music Television, pravo uživanje uz program televizije, a onima koji je još uvijek nemaju preporučam da obavijestite svog kabelskog ili IPTV operatera da potpiše ugovor o distribuciji.

Kako publika reagira na Vašu televiziju?

Rekao bih da su na početku gledatelji reagirali oprezno. Za mnoge od njih je bogata programska shema bila nešto novo i zanimljivo. Naši napori biti sve atraktivniji za njih, uskoro su dali rezultat i samo za nekoliko godina Balkanika Music Television utvrdila se kao brend za ljubitelje balkanskih ritmova u svim zemljama regije, a također i u centralnoj i zapadnoj Europi, u Americi i Australiji gdje desetljećima žive ogromne balkanske zajednice. Za mnoge od njih Balkanika Music Television je odlična prilika osjetiti se kao kod kuće. Naša televizija orijentirana je prije svega prema mlađim ljudima koji su posvuda slični jer svi vole uživati uz lijepu glazbu. Uz to prateći naš program oni se informiraju, saznaju nove stvari o svojim susjedima, o karakteru i mentalitetu ostalih naroda u našoj regiji. Ovo je i jedan od osnovnih razloga za to da smo zaslužili nominaciju za nagrade Hot Bird - a kao jedina televizija iz istočne Europe i da uživamo sve veću gledanost.

Viktor
Izvršni direktor Viktor Kasamov

Kakva je programska shema?

Jedan od vodećih faktora za uspjeh televizije sa sigurnošću je raznovrsna i precizno selektirana programska shema u kojoj nalazi mjesto najkvalitetnija suvremena glazba (pop, etno, rock) stvarana na Balkanu, kao i nezaboravne retro pjesme, koje su se utvrdile kroz vrijeme i dalje ispune srca ljudi iz svih balkanskih država nostalgijom i radošću. Zato bih rekao da je program Balkanika Music Television - a izrađen ovako kako bi prezentirao ono što je najbolje iz sadašnjosti i prošlosti balkanske glazbe. Svakog se tjedna u eteru televizije predstavljaju talentirani mladi izvođači koji će možda jednog dana također postati legende. Zato je Balkanika Music Television jedino mjesto na kojem možete uživati u nevjerojatnim glasovima Toše Proeskog ili Tonija Cetinskog, ali i u romantičnom glasu Vlade Kalembera iz Srebrnih Krila. Uz ovu skupinu je zapravo vezana i jedna od posljednjih inicijativa televizije koja je uspješno realizirana ovog proljeća. Nakon 20 godina pauze fenomenalni glazbenici iz Srebrnih Krila su se ponovno okupili kako bi napravili europsku turneju. Njihov veliki povratak dogodio se upravo u eteru Balkanika Music Television - a koja je bila i jedan od temeljnih inicijatora za to da Kalember i društvo ponovo zasviraju na sceni. To se dogodilo na spektakularnom koncertu u bugarskom gradu Kjustendilu kome je usprkos tome da je palo dva metra snijega prisustvovalo nekoliko tisuća ljudi, ne samo iz Bugarske već iz Makedonije, Srbije, Slovenije. Inače, naša je televizija medijski partner brojnih festivala iz svih balkanskih država poput Hrvatskog radijskog festivala, crnogorskih festivala u Budvi i Herceg Novom, Ohridfesta iz Makedonije i ostalih. Emitiramo reportaže, nudimo svojim gledateljima interaktivne igre, a pri tome nastojimo očuvati jezične raznolikosti.

Koji su planovi za budućnost?

Veliki cilj Balkanika MusicTelevision - a u ovoj i sljedećoj godini su ogromne balkanske zajednice koje žive u centralnoj i zapadnoj Europi, kao i u Australiji i SAD-u gdje se naš program uspješno prima putem IPTV tehnologije. Nesumnjivo naši napori za populariziranje kanala i na razini distribucije i u našem nastojanju biti što bliže svojim gledateljima bit će usmjerene u tom pravcu. Prvi je korak već učinjen nedavno potpisanim ugovorom s jednim od vodećih njemačkih distributera kanala koji se zove Mediapool Content Services.

Ana Perić

 

Satelitski podaci:

-  program „BALKANIKA MTV"

- satellite - Eutelsat W2

- orbital position - - 16.0° east

- polarization of signals - horizontal

- frequency of signals - 11 140 MHz

- modulation - QPSK

- FEC- correction of mistakes - ¾

- symbol transmission speed - 27,7 Msym/s

- Transponder - B 5

- Network ID - 366

- format - DVB/MPEG 2

- system of access - free

Autor: Sat Multimedia

Dodaj komentar

Molimo držite se teme članka. Neumjesni komentari biti će izbrisani bez prethodne najave. Vašu e-mail adresu nećemo objavljivati niti koristiti u marketinške svrhe.