Savjeti

RSS

Dreambox satelitski savjeti 2 dio

10.02.2009 0 komentara Dreambox upute. satelitski savjeti

U prošlom broju časopisa naučili smo Vas kako staviti novi softver u Vašu kutiju snova (dreambox). Slijedi drugi dio osnovnih podešavanja za rad. Nakon nadogradnje-punjenja novog softvera stali smo kod iskopčavanja satelitskog prijemnika iz struje i ponovnog uključivanja. Prvi puta nakon nadogradnje potrebno mu je neko duže vrijeme nego inače da se na ekranu pojavi logo softvera koji ste „napunili". U našem slučaju softver koji smo stavili je bio od vrlo poznatog Gemini tima GP. U kasnijim restartima ili reboot-u satelitskog prijemnika bit če kraće vrijeme od ovog prvog „buđenja"

 Dm1

Iza loga GP dobivate odabir standarda (PAL je za nas), odabir vremenske zone i odabir jezika menija. Iza toga dolazi podešavanje i odabir konfiguracije antene. To ovisi koliko LNB-a imate na tanjuru ili imate pokretni sistem sa motorom.

Uzeli smo dvije varijante u obzir. Prva je podešavanje satelita za Astru i HotBird što je i najčešće. Na slici je je prikazano kako se mora podesiti ta dva satelita. Vrlo rijetko je obrnuto podešavanje. Da je na prvom mjestu HotBird, a na drugom izlazu Astra. Kod iskusnih montera Astra je uvijek na prvom mjestu, a HotBird na drugom i zatim sljede ostali sateliti.

dm3 

Kod podešavanja motornih sistema u satelitskoj konfiguraciji morate odabrati opciju „many satellites via DiSEqC Rotor"

dm2 

Sljedeći korak u većini slučajeva je automatski i kursor trebate dovesti do „save" ili samo stisnuti tipku zelene boje. Napredniji korisnici ovdje mogu ipak prekontrolirati satelite na popisu te ih obrisati sa „erase"

ili zamjeniti i dodati onima koji su Vam potrebni.

 dm2_1

Iza toga sljedi korak u kojem se odabire koju vrstu motora koristite. Običan motor za koji morate podešavati svaki poseban satelit (DiSEqC 1,2) ili motor kod kojeg nemate potrebu praktično ništa raditi osim podesiti parameter longitude i latitude (širine i dužine). Kod ovog drugog motora koji ima GoTo, USALS ili DiSEqC 1,3 funkciju potrebno je staviti kvačicu na"Use gotoXX Function" upisati brojeve longitude i latitude. Na slici je prikazano kako se podešava za Zagreb. Uz svaki motor korisnik dobiva upute i tabelu po kojoj može vidjeti longitude i latitude koju nakon toga može upisati.

 dm3_1

Upisali ste potrebne brojeve. Otišli kursorom do „save" ili samo pritisnuli zeleni gumb na daljinskom i ono osnovno ste podesili. Ako ste napunili sami softver u prijemnik logično je da ste negdje pronašli neki editor liste programa i pronašli neku noviju listu programa. Da bi tu listu programa ubacili u Vaš satelitski prijemnik potrebno je podesiti IP adresu u prijemniku.

 dm4

Vaš satelitski prijemnik mora biti povezan sa računalom običnim mrežnim kabelom preko swicha ili preko routera. Ako nemate swich ili router spajate dreambox direktno sa cross kabelom. Pritisnite na daljinskom od dream "meni" ili "dream". Kursorom ljevo ili desno nađite "setup" i pritisnite "ok".

dm5 

U meni-u „setup" kursor odvedite do „Expert Setup" i pritisnite „ok"

 dm6

Zatim na vrhu expert Setup menia odaberete „Communication Setup" i ponovo pritisnete potvrdnu tipku „ok". U Communication Setup-u upisujete

IP adresu              192.168.X.X

Masku                  255.255.255.0

Zadani pristupnik 192.168.X.1

Preferirani DNS  195.29.150.3

Zamjenski DNS  195.29.150.4

Umjesto X upisujete odgovarajući broj koji ovisi o Vašem routeru ili računalu, a preferirani ili zamjenski DNS je napisan u slučaju spajanja preko T-com-a

Kad ste podesili ispravno IP adresu Vašeg prijemnika dobivate dvije mogučnosti. Ubaciti listu kanala preko nekog editora za programe ili povući sa interneta već gotovu listu kanala. Kod gemini porjek softvera to je moguče napraviti preko Blue panela-download itd.

Nakon punjenja softvera ovo je drugo osnovno podešavanje koje ste morali naučiti za lakši rad. Nadam se da Vam je ova kratka osnova pomogla u baratanju ovom kutijom snova

 

Autor: Sat Multimedia

Dodaj komentar

Molimo držite se teme članka. Neumjesni komentari biti će izbrisani bez prethodne najave. Vašu e-mail adresu nećemo objavljivati niti koristiti u marketinške svrhe.